Misosoppa på kycklingbuljong

Härlig söndagmiddag med hel kyckling i ugn blev en asiatisk misosoppa med kycklingrester och kycklingbuljong på måndag. Basen är alltså buljongen som kokades på skrov och skinn tillsammans med lagerblad, rotselleri, morot, pepparkorn, lök och persiljekvistar. Den fick puttra ca 2 timmar och sen silas. Efter det smaksättes den med asiatiska smaker, grönsaker och överbliven kyckling.  Toppad med furikakesprinkles och koriander. En läkande och smakrik soppa full med kollagen som behövs för friska tarmceller. Men avskräcks inte av den här inledningen! Koka upp en köpt buljong, smaksätt med det du känner för och hiva i lite rester av gårdagens middag och grönsaker! Eller kör en vegovariant. 

För 4 personer

Ingredienser: 

 • 1 l buljong eller vatten och 1 tärning grönsaksbuljong eller kycklingbuljong

 • ca 5 cm färsk ingefära, finhackad

 • 1/2 röd chili (valfritt)

 • 1 citrongräs, nedersta delen finhackat

 • 2 klyftor vitlök

 • 3 msk japansk soja (jag använder tamari)

 • 2 msk sesamolja

 • 2 msk ljus misopasta

 • 2 msk kokosolja

 • kycklingrester (jag använder här kyckling som blivit över efter att jag ugnsbakat en hel men annars går det ju bra att steka ett par kycklingbröst, skära i skivor och lägga i soppan)

 • Grönsaker: tex 150g svamp, 2 morötter, ett par nävar spenat, 1/2 paket sockerärtor, 4 salladslökar, böngroddar

 • 200 g nudlar (förslagsvis de här https://www.mathem.se/varor/nudlar/nudlar-av-rarispumpaingefara-glutenfri-eko-250g-goodtrade eller om du kör lågkolhydrat de här sjögräsnudlarna https://www.mathem.se/varor/nudlar/nudlar-av-rarispumpaingefara-glutenfri-eko-250g-goodtrade

 • 1 kruka koriander

 • sesam frön eller furikakesprinkles som finns här https://shop.reneevoltaire.se/matprodukter-japanska-specialiteter-furikake-p-117?osCsid=sfpvv522qb0glho5kk98cqnt62

Gör så här: 

Koka upp buljongen. Tillsätt hackad vitlök, citrongräs och ingefära (och chili) och låt koka med 10 min. Under tiden steker du svampen i kokosoljan så att den blir krispig. Skär upp resten av grönsakerna, morot, sockerärtor och salladslökar i sneda skivor. Sila av buljongen om du vill, jag brukar strunta i det. Koka nudlarna i buljongen enligt tid på förpackning. I med morötter, spenat och kyckling så att de blir varma. Stäng av värmen, tillsätt mison och rör så att den löser sig ordentligt. Häll upp i skålar, toppa med stekt svamp, sockerärtor, salladslök, böngroddar, sesamfrön eller furikakesprinkles och koriander.