Bovete och havrescones

Bovete och havrescones

Enkla, väldigt goda och mättande. Bovete är inget sädesslag utan ett frö och är glutenfritt. Mjölet används vanligtvis till tex bretonska galettes, ryska blinier eller japanska sobanudlar. Fröet är rikt på mineraler och innehåller alla 8 essentiella aminosyror. Jag bakar dessa till helgen och sparar de som blir över i frysen. Grymma med smör och stark ost eller mosad avokado, fetaost och chiliflakes. 

Recept från Green Kitchen Travels

Ca 10 stycken

Torra ingredientser

200g (drygt 4dl) havremjöl, gör eget genom att mala 6 dl havregryn i en mixer

150g eller 3 dl bovetemjöl

1 msk majsstärkelse

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

Blöta ingredienser

75g (5msk rumstempererad kallpressad kokosolja

3msk mandel- eller jordnötssmör

2 1/2dl naturell yoghurt

2 rivna äpplen (ca 3dl, pressa ur överflödig saft)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225grader, blanda de torra ingredienserna. Dela kokosoljan i mindre bitar och smula ner dem i mjölblandningen tillsammans med nötsmöret. Finfördela olja och smör med fingertopparna till smulig konsistens. Tillsätt yoghurt och rivet äpple, blanda. Degen kan vara lite smulig men ska hålla ihop. Knåda inte för mycket, då blir sconsen hårda. Jag formar runda platta kakor som jag lägger på baklåtspapper på en plåt. In i ugnen 15-16 minuter tills de fått lite färg och är krispiga på ytan.