Bolognese på hjortfärs

Klassisk bolognese fullt med grönsaker som grönkål, rotseller, morot, vitlök och lök. Jag äter med smörstekt vitkål som lågkolhydratvariant barnen får hybridpasta (pasta med en andel gjord på vita bönor). 800g färs brukar räcka till 2 middagar. Jag fryser in det som blir över och använder till en zucchini lasagne någon annan gång. 

Ingredienser

4 msk smör

800g viltfärs (hjort har mild vildsmak)

2 gula lökar,  

3 vitlöksklyftor

2 stora morötter 

1 bit rotselleri

1 liten zucchini

1 par stjälkar grönkål, stjälken borttagen och bladen rivna i bitar

2 tetra krossade tomater

1 par matskedar tomatpure

3 msk kalv eller oxfond 

Salt, peppar, torkad oregano och timjan

Till servering: färsk persilja eller basilika och parmesan

Gör så här: 

Hacka alla grönsaker och stek mjuka i en stor gjutjärnsgryta med 2 msk smör. Ta ur och stek sedan färsen i resten av smöret. Lägg tillbaka grönsakerna, krossade tomater, fond, tomatpure och kryddor. Låt koka ihop på svag värme i 30 min. Sen brukar jag köra med handmixern om gästerna är av mindre storlek och jag vill dölja grönsakerna. Servera med färska örter och riven parmesan. 

 

Josefin AldellComment