Italienska köttbullar

Mina barns absoluta favoriträtt. Det är lite pilligt att göra men om man använder en liten mixer för att hacka lök, vitlök och persilja så går det fort. Jag serverar med pasta och tomatsås till barnen och äter själv gärna smörstekt kål eller zucchini nudlar. 500 g räcker till en middag ett par matlådor eller en middag till barnen om Mamman och Pappan kanske ska gå ut och äta. Det som blir över fryser jag in i lager med baklåtspapper emellan. Sen är det bara att plocka ut så många du behöver till nästa tillfälle. 

Ingredienser till 20 stora köttbullar

500 g vilt- eller nötfärs

1 dl grädde

1 ägg

25 g persilja

1 stor vitlöksklyftor

1 gul lök

2 msk kalvfond

1 dl fint riven parmesan

1 tsk salt

några varv med svartpepparkvarnen

zest av 1 citron

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.  Kör persilja, vitlök, lök, ägg, grädde, fond, salt och peppar.  Lägg köttfärsen i en bunke och häll över ägg och lökblanding. Riv i parmesan och citronzest. Bland ordentligt. Forma till köttbullar med blöta händer och lägg på bakplåtspapper på plåt. Ställ in i ugnen och kör 12-15 min.  

Servera med bönpasta, zucchini spagetti och tomatsås.  

 

Josefin Aldell2 Comments