Rotfruktsgratäng

Alltså den här är så god. Vi åt den med ugnsbakad lax, tomat och schalottenlök sallad med basilika och vinägrett och förvällda haricot verts med olivolja och flingsalt. Den här innehåller morot, sötpotatis, potatis, palsternacka och rödbetor men pröva att även använda rotselleri och kålrot. De två senaste gör dessutom att gratängen blir mindre kolhydratrik. 

8 pers

Ingredienser

3 mellanstora potatisar

2 palsternackor 

3 mellanstora morötter

3 rödbetor

2 små sötpotatisar

4 dl grädde

3 dl västerbottenost

2 pressade vitlöksklyftor

1 handfull färsk timjan

1 1/2 tsk salt

svartpeppar

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala alla rotfrukter och mandolina dem. Lägg dem i en skål, häll över grädde, pressad vitlök, 1 1/2 dl av osten, repad timjan, salt och peppar och blanda. Häll upp i gratängform, strö över resten av osten och ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Kika på den efter halva tiden. Har den fått ordentligt med färg så lägg över aluminum folie och låt den gå färdig.