Curry med mandel, koriander och kokosmjölk

IMG_1446.JPG

Den här rätten funkar lika bra till familjemiddagen som till fredagsmiddag med vänner. Lite prep kvällen innan så går den snabbt som vinden dessutom. Här serveras den med paleo tillbehör; ugnsrostad blomkål, morot och rödkål. 

Ingredienser för 4 personer

 • 3 st kycklingbröst, skurna i mindre bitar (eller fler om ni har hungriga barn eller gäster)
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 st skalad liten rödlök
 • 3 st skalade vitlöksklyftor
 • 2 msk currypulver (jag använder det här https://www.mathem.se/varor/curry/colombo-curry-eko-50g-mill-o-mortar) 
 • 2 krm malen kanel
 • 1/2 lime, saften
 • 0,5 kruka mynta
 • 0,5 kruka koriander
 • 1 tsk honung
 • 1 dl fet naturell yoghurt 
 • 1 tetra kokosmjölk 250ml 
 • kokosolja
 • en näve hackade mandlar och lite grönt att dekorera med
 • Valfritt tillägg för att få i barn eller motsträviga vuxna extra grönsaker: ett par blad grönkål, en bit zucchini eller ett par nävar spenat. Ingen märker något, jag lovar. 

Till ugnsbakade grönsaker

 • 1 litet blomkålshuvud, 4 morötter, 1 liten bit rödkål
 • 3 msk smör
 • salt 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär blomkålen i skivor, skala och skär långa slantar av moroten, strimla rödkålen fint. Lägg blomkål och morötter på en plåt, klicka ut smöret och salta. Sätt in i  ugnen ett par minuter. När smöret smält ta ut plåten och vänd runt allt. Låt stå ca 20 min, ta ut och tillsätt rödkålen, vänd runt och sätt in i ugnen ytterligare 5 min. 

Under tiden (eller om du gjort detta kvällen innan) mixar du mandelmjöl, rödlök, vitlök, currypulver, kanel, limesaft, mynta, koriander och yoghurt i en liten mixer eller med en handmixer. Kör du extra grönsaksvariant så hiva i det i mixern också. Skär sedan kycklingen i mindre bitar. Bryn i kokosolja tills den får fin färg. Tillsätt curryblandningen och låt steka med en stund. Sen tillsätter du kokosmjölken och låter det koka upp. Salta efter behag och tillsätt honungen på slutet när grytan kokat färdigt. 

Josefin AldellComment