Raw rotfruktssallad med dressing på brynt smör och citron

IMG_1974.JPG

Den här dressingen gör jag till en potatis sallad på sommaren men den var väldigt god även till en rotfruktssallad. Låt gästerna hälla över dressingen själva eller gör det precis innan du serverar den. Annars är risken att smöret stelnar. Köp antingen färdigspiraliserade rotfrukter eller så river du istället rotfrukterna grovt på ett rivjärn (kanske har du en egen spiraliser). Rödbeta, morot och kålrot men även rotselleri fungerar. 

Ingredienser för 4 personer: 

Blanda ihop önskad mängd rotfrukter. Ur färdiga påsar räcker det med två nävar vardera av morot, kålrot och morot. 

River du själv så kör på ca: 

1 stor rödbeta

1 stor eller 2 mindre morötter

1 bit kålrot (som en knytnäve ungefär) 

50g smör

1 citron, skalet och 2 msk juice

Honung efter smak

1,5 dl rostade mandlar

1 näve bladpersilja

Salt

Gör så här: 

Lägg upp (eller börja med att riva) rotfrukterna på ett fat. Rosta nötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Hacka och strö över rotfrukterna. Hacka persilja och strö över. Smält smöret och bryn det tills det börjar dofta kola. Riv i citronskal och pressa i citronjuice. Tillsätt önskad mängd honung. Salta. Håll smöret varmt till servering och häll sedan över rotfrukterna och blanda runt. 

 

 

Josefin AldellComment