Durrabröd med valnötter

IMG_2421.JPG

Bilden visar hur en frukost kan se ut om man gjort ett individanpassat protokoll hos mig. Den här kunden får symtom vid intag av gluten samt mjölk men tål tex ost. Då har jag plockat fram ett recept på ett bröd på det fantastisk hälsosamma mjölet, durra. Fullt med antioxidanter och rikt på vitaminer och mineraler. I skålen en kokosyoghurt med bär, nötgranola, bär och kokos. Det här brödet är riktigt gott, trots att det är bakat på helt glutenfria mjöl. Det får en bra konsistens dessutom. Jag skivar upp mitt och lägger i frysen så håller det sig bättre. 

Ingredienser

3 ägg

0,5 dl kokosolja (neutral)

1 liten riven morot

150 g durra eller bovetemjöl

100g hasselnötter (malda till mjöl eller köp färdigt mjöl, kan också bytas ut mot tex mandelmjöl) 

2 tsk psylliumfröskal/psylliumhusk

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

0,5 dl solrosfrön

4 msk hela linfrön

1/2 dl valnötter. Kan uteslutas eller bytas ut mot annat mjöl. 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen, smält kokosoljan på låg temperatur och blanda med äggen, tillsätt den rivna moroten. Mixa hasselnötter till mjöl, eller om du använder färdigt mjöl blandar du det med durra/bovete, psylliumfröskal/husk, bakpulver, frön och salt. Häll i äggblandningen och blanda ordentligt. Låt svälla en stund innan du lägger ett bakplåtspapper i en limpform (1 L) och häller i smeten. Baka  i 45 minuter. Låt svalna på galler. När brödet svalnat kan du med fördel vira in det i en kökshandduk och låta det vila till dagen efter. Skiva sedan upp och förvara i frysen. 

Josefin AldellComment